Este oare corect să-i ajutăm copilului de a găsi prieteni?
Găsirea locului propriu într-o echipă reprezintă o etapă importantă de socializare pentru fiecare copil. Uneori, copiii nu-și pot găsi prieteni, nu au o conversație sau ei înșiși au un comportament distanțat. Să analizăm deci dacă părinții ar trebui să se implice?
  1. Susținem copilul înainte de a pleca la grădiniță sau la școală. Lămurim căci acolo poți să te joci cu alți copii, va fi distractiv și interesant.
  2. Îi explicăm copilului ce înseamnă prietenie. Ar fi minunat să aduceți un exemplu din viața proprie și copilul va vedea cine sunt prietenii și cu ce se ocupă împreună.
  3. Nu intervenim în primele etape, dar suntem foarte atenți la situație: ne interesăm cum merg treburile la copil, comunicăm cu profesorul, dar nu facem accent asupra întrebărilor despre prietenie.
  4. Îi aducem aminte copilului, căci el poate împărtăși întotdeauna cu voi ce se întâmplă. Dacă se jeluie, plânge – nu-l criticăm, îl ascultăm calm și discutăm acest subiect. Este mai bine să faceți acest lucru la nivelul ochilor copilului, ca și cum v-ați coborî la el, arătându-i că sunteți gata să-l ascultați și să-l înțelegeți.
  5. Conflictele sunt inevitabile. Astfel copiii învață să comunice, uneori acest proces merge împotriva planului. Fiți de partea copilului, dar încercați să aflați relațiile cauzale, astfel încât să puteți trage concluzii și să nu repetați greșelile.
25 ianuarie/ 2019

Având oricare întrebări ne puteți contacta în mod convenabil:

Telefonul: 078 600 900
Rețele sociale: Facebook | Instagram | Youtube